Korzyści z karmienia piersią

Specjaliści na całym świecie są zgodni co do ogromnego znaczenia karmienia piersią. Odzwierciedla to zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, zgodnie z którym przez pierwsze sześć miesięcy życia niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią, natomiast co najmniej do drugiego roku życia mleko matki może być wykorzystywane jako uzupełnienie diety złożonej z pokarmów stałych. Jednak karmienie piersią jest ważne nie tylko ze względu na korzyści odżywcze: chroni ono niemowlę przed infekcjami, reguluje i wspomaga układy fizjologiczne niemowlęcia i matki oraz przyczynia się do tworzenia więzi między matką a dzieckiem.

Korzyści dla matek

Bliski kontakt matki z dzieckiem podczas karmienia piersią w okresie poporodowym pozwala wydłużyć okres laktacji, może również pomóc w dostosowaniu układu pokarmowego matki do związanego z tym okresem zwiększonego zapotrzebowania na energię . Karmienie piersią pozwala matce zwracać większą uwagę na potrzeby niemowlęcia, przyspiesza inwolucję macicy w okresie połogowym i zmniejsza ryzyko krwotoku. Ponadto pomaga matce powrócić do masy ciała sprzed ciąży oraz zmniejsza ryzyko raka jajników i piersi, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu II.

Karmienie piersią ma również długotrwałe działanie przeciwstresowe; każda sesja karmienia piersią powoduje obniżenie ciśnienia krwi i poziomu kortyzolu u matki, a także zmniejsza wydzielanie kortyzolu w odpowiedzi na stres fizyczny w porównaniu do matek karmiących niemowlęta butelką. Matki karmiące piersią zazwyczaj są spokojniejsze i bardziej towarzyskie niż kobiety w zbliżonym wieku, które nie karmią piersią i nie są w ciąży. Wykazano, że matki mające natychmiast po porodzie bezpośredni kontakt z dzieckiem „skóra do skóry” spędzają z nim więcej czasu, nawiązują bliższy kontakt podczas karmienia piersią i karmią dłużej.

Korzyści dla niemowląt

Mleko matki zapewnia odpowiednią kombinację składników odżywczych (tłuszcz, laktoza, białko i makroskładniki), wspierających wzrost i rozwój oraz, pełną ochronę (składniki biochemiczne i komórkowe) przed infekcjami. Niemowlęta donoszone otrzymujące mleko matki wykazują znaczną poprawę stanu odżywienia i zwalczania chorób przewlekłych i zakaźnych, a także lepsze dojrzewanie układu pokarmowego i neurorozwój w porównaniu do niemowląt karmionych preparatami mlekozastępczymi. U wcześniaków karmionych mlekiem matki zmniejsza się ryzyko wystąpienia martwiczego zapalenia jelit (NEC), nietolerancji żywienia dojelitowego, przewlekłej choroby płuc, retinopatii wcześniaczej, opóźnień neurorozwojowych i konieczności ponownej hospitalizacji .

Karmienie piersią ma też liczne korzyści rozwojowe, na przykład wspomaga neurorozwój i ocenę zachowań oraz ogranicza ryzyko otyłości i cukrzycy typu II w dorosłym życiu. Ponadto karmienie piersią wspomaga prawidłowy rozwój twarzy i jamy ustnej, w tym rozwój uzębienia, pracę mięśni okołoustnych i żwaczy oraz rozwój podniebienia. Obniża też ryzyko zapalenia ucha środkowego.

Karmienie piersią ma szczególny wpływ na rozwój więzi między matką a dzieckiem. Kontakt „skóra do skóry” i stymulacja dotykowa brodawki sutkowej, w tym ssanie, powodują uwalnianie oksytocyny, hormonu kluczowego dla odruchu wypływu mleka, oraz budują więź między matką a dzieckiem. Uwolnienie oksytocyny zwiększa przepływ krwi w okolicy klatki piersiowej i brodawek sutkowych matki, podnosząc temperaturę skóry i stwarzając ciepłe, przyjazne środowisko dla niemowlęcia.

Abstrakty opracowań
Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries (w języku angielskim)

We reviewed the evidence on the effects of breastfeeding on short- and long-term infant and maternal health outcomes in developed countries. ...

Ip S, Chung M, Raman G, Chew P, Magula N, DeVine D, Trikalinos T, Lau J (2007)

Evid Rep Technol Assess (153):1-186
An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than a diet of human milk and bovine milk-based products (w języku angielskim)

To evaluate the health benefits of an exclusively human milk-based diet compared with a diet of both human milk and bovine milk-based products in extremely ...

Sullivan S, Schanler RJ, Kim JH, Patel AL, Trawöger R, Kiechl-Kohlendorfer U, Chan GM, Blanco CL, Abrams S, Cotten CM, Laroia N, Ehrenkranz RA, Dudell G, Cristofalo EA, Meier P, Lee ML, Rechtman DJ, Lucas A (2010)

J Pediatr. (156):562-7
Źródła

Altemus, M. et al. Suppression of hypothalmic-pituitary-adrenal axis responses to stress in lactating women. J Clin Endocrinol Metab 80, 2954–2959 (1995).

Chung, M. et al. Interventions in primary care to promote breastfeeding: An evidence review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med 149, 565–582 (21-10-2008).

Diouf, J.S. et al. Influence of the mode of nutritive and non-nutritive sucking on the dimensions of primary dental arches. Int Orthod 8, 372–385 (2010).

Gartner, L.M. et al. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 115, 496–506 (2005).

Inoue, N., Sakashita, R. & Kamegai, T. Reduction of masseter muscle activity in bottle-fed babies. Early Hum Dev 42, 185–193 (1995).

Ip, S. et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 153, 1–186 (2007).

Kramer, M.S. et al. Effects of prolonged and exclusive breastfeeding on child behavior and maternal adjustment: Evidence from a large, randomized trial. Pediatrics 121, e435–e440 (2008).

Labbok, M.H. i Hendershot, G.E. Does breast-feeding protect against malocclusion? An analysis of the 1981 Child Health Supplement to the National Health Interview Survey. Am J Prev Med 3, 227–232 (1987).

Murray, E.K., Ricketts, S. & Dellaport, J. Hospital practices that increase breastfeeding duration: results from a population-based study. Birth 34, 202–211 (2007).

Nissen, E. et al. Oxytocin, prolactin, milk production and their relationship with personality traits in women after vaginal delivery or Cesarean section. J Psychosom Obstet Gynaecol 19, 49–58 (1998).

Rosenbauer, J., Herzig, P. & Giani, G. Early infant feeding and risk of type 1 diabetes mellitus – a nationwide population-based case-control study in pre-school children. Diabetes Metab Res Rev 24, 211–222 (2008).

Schwarz, E.B. Infant feeding in America: enough to break a mother's heart? Breastfeed.Med. 8, 454–457 (2013).

Sullivan, S. et al. An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than a diet of human milk and bovine milk-based products. J Pediatr 156, 562–567 (2010).

Uvnas-Moberg, K. i Petersson, M. [Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing]. Z Psychosom Med Psychother 51, 57–80 (2005).

Vohr, B.R. et al. Persistent beneficial effects of breast milk ingested in the neonatal intensive care unit on outcomes of extremely low birth weight infants at 30 months of age. Pediatrics 120, e953–e959 (2007).

WHO i UNICEF. Global strategy for infant and young child feeding (World Health Organization, Geneva, 2003).

Widstrom, A.M. et al. Short-term effects of early suckling and touch of the nipple on maternal behaviour. Early Hum Dev 21, 153–163 (1990).

Winberg, J. Mother and newborn baby: Mutual regulation of physiology and behavior – a selective review. Dev Psychobiol 47, 217–229 (2005).