Badania potwierdzające znaczenie mleka matki podczas pandemii COVID-19

Firma Medela zorganizowała niedawno wirtualne spotkanie przy „okrągłym stole”, podczas którego 8 wiodących ekspertów z dziedziny karmienia piersią, laktacji, immunologii i wirusologii podzieliło się swoją wiedzą na temat wpływu COVID-19 na kwestię karmienia piersią, w ujęciu globalnym. W spotkaniu tym udział wzięli Lars BodeRiccardo DavanzoDonna GeddesJanis MüllerHans van GoudoeverRebecca PowellVirginie Rigourd, Diane Spatz i Ann Yates, którzy podzielili się swoimi obserwacjami, badaniami oraz zaleceniami dotyczącymi wspierania karmiących mam i lekarzy podczas trwającej pandemii.

Najważniejsze wyniki badań:

  • Badania przeprowadzone przez profesoraLarsa Bode’a dotyczące mleka matki chorej na COVID-19 wykazały, iż „transmisja wirusa od matki do niemowlęcia poprzez jej mleko jest mało prawdopodobna”. Badania wykazały również, że mleko matki jest bezpiecznym i wciąż najlepszym sposobem na zapewnienie niemowlętom składników odżywczych i wzmacniających odporność, których potrzebują, by się rozwijać.
  • Dr Janis Müller zauważył w swoich badaniach, iż pomimo wykrycia wirusowego RNA w mleku matki nie stwierdzono wirusa kompletnego pod względem replikacji, a także, iż nie wiadomo o istnieniu żadnej publikacji potwierdzającej obecność aktywnego wirusa w mleku matki.
  • Badania przeprowadzone przez adiunkt Rebekę Powell na temat odpowiedzi immunologicznej mleka matki po powrocie do zdrowia po COVID-19 wykazały, że „olbrzymia większość mam posiada silną odpowiedź w postaci przeciwciał przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 w swoim mleku […], która mogłaby neutralizować wirusa.”
  • Najnowsze badania zespołu dr Johannes B v. Goudoever z Uniwersytetu Amsterdamskiego potwierdzają, iż mleko matki, która przechorowała COVID-19, zawiera znaczącą ilość przeciwciał wirusowych (IgA) przeciwko SARS-Cov-2 zarówno przed, jak i po pasteryzacji.
    Potwierdza to ustalenia adiunkt Rebeki Powell i wzmacnia wartość oraz bezpieczeństwo mleka matki jako skutecznej, taniej interwencji medycznej zarówno dla zdrowych, jak i wrażliwych niemowląt. Zespół badawczy z Centrum UMC Universitair Medische w Amsterdamie sugeruje również, że mleko matki może być wykorzystywane do ochrony grup wysokiego ryzyka, takich jak pensjonariusze w ośrodkach opieki zdrowotnej i pracownicy służby zdrowia pracujący na pierwszej linii frontu walki z pandemią. 
  • Dr Virginie Rigourd podzieliła się swoją wiedzą dotyczącą zwiększonej podaży pokarmu podczas trwającego we Francji lockdownu oraz swoją pracą ukierunkowaną na zapewnienie potrzebującym dzieciom dostępu do mleka matek. Zarówno jej publikacja, jak i opracowanie Cariny Conzelmann wraz z Janisem Müllerem opisują sposób dezaktywacji SARS-CoV-2 przy użyciu pasteryzacji metodą Holdera (tj. w temperaturze 62,5°C przez czas 30 min).

Dodatkowe badania, a także biała księga podsumowująca to niezwykle owocne spotkanie zostaną udostępnione w późniejszym czasie.